Biznis

JELENA TRENKIĆ, DIREKTORKA ZELENOG NAVIGATORA ZAPADNOG BALKANA: Klimatskim akcijama do dugoročnih poslovnih prilika

Koje su sve delatnosti Zelenog navigatora Zapadnog Balkana za EURACTIV specijal “Odnosi Srbije i Italije ”otkriva direktorka ove poslovne asocijacije Jelena Trenkić.

Izvor: Promo/WBGN

Šta je WBGN? Sa kojim ciljem je osnovana Vaša asocijacija i čime se sve ona bavi?

Zeleni navigator Zapadnog Balkana je poslovna asocijacija, odnosno vodeća inicijativa javnog i privatnog sektora Zapadnog Balkana koja razvija i implementira sveobuhvatne strategije i projekte smanjenja emisija koji pretvaraju klimatske akcije u dugoročne poslovne prilike za kompanije i vlade.

Zeleni navigator Zapadnog Balkana pomaže preduzećima i drugim relevantnim zainteresovanim stranama da izgrade otpornost na brzo promenljive propise, zahteve potrošača i globalna očekivanja.
Posvećeni smo promenama regulatornih okvira, harmonizaciji javnih finansijskih podsticaja, povećanju zelenog finansiranja i ulaganja u čiste i zelene tehnologije, finansiranju održivih zelenih ekonomija zasnovanih na prirodnim resursima i klimatski pametnoj ekonomiji.

Svojim aktivnostima pomažemo kompanijama da smanje sopstvene emisije, da smanje emisije iz lanca vrednosti, odnosno da integrišu klimu u svoju poslovnu strategiju. U partnerstvu sa međunarodnim ekspertima Zeleni navigator podržava kompanije na putu dekarbonizacije, tako što objedinjuje propise, meri emisije i pruža alate za izveštavanje i finansiranje. Uz našu podršku, kompanije bolje upravljaju ekološkim i društvenim rizicima uz pristojnu stopu prinosa i koristi za životnu sredinu.


WBGN je nedavno potpisala Memorandum o saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika u Beogradu. Kako je došlo do te saradnje?

Zeleni navigator Zapadnog Balkana sarađuje sa vladama, privatnim sektorom, finansijskim institucijama i partnerima na postavljanju standarda za zeleno bankarstvo, proširenju spektra finansijskih instrumenata i kanalisanju globalnih tokova kapitala ka prilikama na tržištima u razvoju. Zajedničkim prisustvom na skupovima koji su obrađivali ovu temu, prepoznali smo obostrani interes i sa Komorom italijansko-srpskih privrednika u Beogradu dogovorili saradnju.

Cilj ovog protokola o saradnji je da kroz međusektorski dijalog i inspirativna partnerstva informišemo i utičemo kako na institucije koje kreiraju politiku, tako i na privredu u vezi sa klimatskim rešenjima koja se razvijaju.

Koje će sve aktivnosti zajedno sprovoditi WBGN i Komora italijansko-srpskih privrednika u Beogradu?

WBGN i Komora italijansko-srpskih privrednika u Beogradu planiraju da organizuju info-dane, seminare, konferencije, okrugle stolove i javne diskusije o strateškim i regulatornim prioritetima za unapređenje privrednog ambijenta i podsticanje procesa prilagođavanja klimatskim promenama, da organizuju susrete kako bi se obezbedila razmena informacija u vezi sa aktivnostima koje se odnose na klimatske promene, manifestacije koje bi za cilj imale promociju i informisanje privrednih i drugih subjekata o klimatskim promenama.

Sigurni smo da ćemo zajedničkim delovanjem u oblasti edukacije i promocije investicionih potencijala i primere najbolje prakse u procesu prilagođavanja klimatskim promenama kreirati podsticajne mehanizme za podršku sistematskog uključivanja aspekata klimatskih promena u strategije, programe i poslovanje privrednih subjekata.