Biznis

Komora italijansko-srpskih privrednika je centar za unapređenje saradnje između dve zemlje

Autor Promo/KISP

O proteklim aktivnostima Komore italijansko-srpskih privrednika i planovima za naredni period u autorskom tekstu piše zamenica generalnog sekretara Komore, Marija Antić.

Izvor: Promo/KISP

Komora italijansko-srpskih privrednika aktivna je više od dvadeset godina i okuplja najznačajnije domaće i italijanske kompanije iz različitih sektora. U Upravnom odboru Komore su direktori i predstavnici najvećih italijanskih kompanija u Srbiji i domaći privrednici koji posluju sa Italijom. Stoga je Komora važno uporište i centar za unapređenje saradnje između ove dve zemlje.

Kao jedan od neizostavnih aktera Sistema Italije, Komora prati smernice Ambasade Italije, tesno sarađuje sa Italijanskim institutom za spoljnu trgovinu, ima podršku Italijanskog instituta za kulturu, i sarađuje i razmenjuje iskustva sa udruženjem industrijalaca Konfindustrija. Ciljevi Komore su uvek usmereni na dobrobit svojih članica dok istovremeno promoviše vrednosti MADE IN ITALY, kao jedinstvenog svetskog fenomena u svim privrednim granama, a prvenstveno u prehrambenoj, automobilskoj, tekstilnoj industriji i dizajnu.

Čime se Komora bavila od početka godine?
Od početka godine Komora je organizovala nekoliko dijaloga sa institucijama, uradila brojna istraživanja tržišta za potrebe članica, učestvovala na važnim sajmovima u Italiji, promovisala sajmove u Srbiji pred potencijalnim italijanskim izlagačima, itd. Početak godine obeležila je velika poslovna manifestacija Business & Science Forum koji je okupio članove Komore i omogućio im sastanke sa potencijalnim partnerima iz Italije. Komora se već priprema za sledeće izdanje ovog Foruma i željno ga iščekuje.

U maju mesecu Komora je s posebnom pažnjom ispratila Sajam poljoprivrede u Novom Sadu, koji je ove godine posetio italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida. Podsetićemo da je Komora krajem 2022. potpisala sporazum o saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, te u skladu s tim nastoji da pruži što veću podršku kompanijama iz Vojvodine koje posluju s Italijom. Jedan od budućih projekata Komore biće usmeren na razmenu iskustava i znanja između vojvođanskih i italijanskih vinara, ali u planu su i mnogi drugi. Primera radi, nedavno je Komora potpisala i sporazum sa vojvođanskim udruženjem Zeleni navigator zapadnog Balkana kojim se otvaraju vrata za saradnju na polju zaštite životne sredine.

Sajam WeMakeFuture koji se posebno ističe
Od svih dosadašnjih aktivnosti posebno se ističe sajam We Make Future, sajam digitalnih inovacija u Riminiju na kojem je Komora povela delegaciju srpskih startap kompanija. U junu mesecu Komora je priredila veče napolitanske muzike u Italijanskom institutu za kulturu. Bila je to prilika da promovišemo Napulj, regiju Kampanija, a da ujedno uz podršku našeg sponzora omogućimo nekolicini studenata italijanistike da besplatno otputuju u ovaj grad.

Kao važan član mreže svih italijanskih komora u inostranstvu, učestvovali smo i ove godine na svetskom skupu komora u okolini italijanskog grada Askoli Pičeno. To je bila prilika da razmenimo iskustva sa drugim italijanskim komorama u svetu, ali i da se upoznamo sa brojnim kompanijama iz regije Marke koje su zainteresovane da posete Srbiju i ispitaju mogućnosti proširenja poslovanja. Dodatni podsticaj kompanijama iz regije Marke pružaju i fondovi lokalne komore koji mogu finansirati internacionalizaciju i posete sajmovima u inostranstvu. Najveće interesovanje za Srbiju iz regije Marke vlada među vinarima, proizvođačima prehrambenih proizvoda i obuće.

Regulativa u registraciji dijetskih suplemenata
U septembru mesecu, za potrebe svoje članice, farmaceutske kuće Vemax Pharma, i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Italije, Komora će u Rimu organizovati skup na temu regulative u registraciji dijetetskih suplemenata. To će biti prva inicijativa ovog tipa i od velikog značaja za razmenu iskustava između Italije i Srbije na polju farmaceutske industrije.

Takođe u septembru, u saradnji sa drugim bilateralnim komorama, biće organizovan međunarodni koktel na kojem će naše članice moći da se sastanu sa članicama drugih komora i uspostave saradnju sa kompanijama iz drugih zemalja.

U oktobru i novembru, Komora će okupiti delegaciju domaćih kompanija iz građevinarstva i elektro-mašinske industrije i omogućiti im besplatno učešće na dva sajma i besplatan boravak u Bariju tokom trajanja ovih sajmova.

Made in Italy in Serbia
Događaj od najvećeg značaja za Komoru je svakako sajam italijanskih prehrambenih proizvoda i pića pod nazivom MADE IN ITALY IN SERBIA koji se tradicionalno odvija u okviru nedelje italijanske kuhinje u svetu. Ove godine očekujemo veću posetu nego prošlih godina, a namera nam je da, pored vinara i proizvođača testenina, prednost damo proizvođačima i drugih manje poznatih tradicionalnih italijanskih proizvoda. Na ovaj sajam biće pozvani svi najvažniji domaći distributeri, a Komora će organizovati prema njihovim interesovanjima, takozvane B2B sastanke i ispratiti dalji razvoj i tok pojedinačnih saradnji.

Kao i svake godine, i ovu godinu nameramo da zaključimo u svečanom tonu, organizacijom gala večeri za sve članove, predstavnike najvažnijih institucija, kao i domaće i italijanske poslovne i diplomatske zajednice.