Biznis

EURACTIV INTERVJU - Anino De Venecija, predsednik Italijansko-srpske privredne komore: Pohvalio bih birokratiju u Srbiji

Izvor Promo

U razgovoru s Aninom De Venecijom, predsednikom Italijansko-srpske privredne komore za Euractiv Specijal, otkrivamo njegove perspektive i uvide o ekonomskoj saradnji između Srbije i Italije.

Izvor: Promo/KISP

Kao predsednik komore, De Venecija donosi značajne informacije o postojećim poslovnim vezama, mogućnostima za dalji razvoj i konkretne inicijative usmerene ka jačanju privredne saradnje između dve zemlje.

Kako biste ocenili trenutnu ekonomsku saradnju između Srbije i Italije?

Trenutnu ekonomsku saradnju između Srbije i Italije, kao i proteklih godina, možemo oceniti kao solidnu, i u stalnom porastu, ali očigledno je da ima puno potencijala za dalji razvoj. Upravo na takav potencijal ukazao je Biznis forum iz marta meseca u Beogradu, koji je okupio veliki broj privrednika iz Italije, i koji su snažno podržale vlade obe naše zemlje. Takođe, primećujemo sve veće interesovanje za naše kompanije i privrednike u poljoprivrednom sektoru, naročito nakon veoma uspešnog sajma u Novom Sadu i nakon posete italijanskog ministra.
U kojim delatnostima najčešće posluju italijanske firme u Srbiji a u kojim bi trebalo poraditi na jačanju poslovnih veza?
Imamo tradicionalno jake veze u poljoprivrednom sektoru i prehrambenim proizvodima, ali i sve veću saradnju beležimo u svim onim sektorima u kojima je neohodno zalaganje radne snage. Italijanske kompanije upošljavaju veliki broj radnika oba pola. Italija ima vrhunske rezultate u proizvodnom sektoru, tako da ne moramo insistirati samo na proizvodnji prehrambenih proizvoda. Veoma interesentni sektori su svi oni koji zahtevaju preciznu mehanizaciju u proizvodnji, robotika, kao i mnogo toga još. Dobar je trenutak da poguramo saradnju i u ovom pravcu.

Koje biste pozitivne karakteristike poslovanja u Srbiji izdvojili?

Možda će se neko iznenaditi, ali bih pohvalio birokratiju i administrativne procedure u Srbiji. Izvesni koraci su znatno pojednostavljeni, vidim konstantan napredak u tome u poslednjih nekoliko godina, naročito u domenu digitalizacije i javne uprave. U ovom domenu Srbija je zaista napredna i digitalizacija olakšava poslovanje svima, naročito nama Italijanima koji smo postali rezidenti u Srbiji. U poređenju sa Srbijom, Italija u ovom trenutku, zaostaje znatno za Srbijom, i još je u dalekoj prošlosti. U Srbiji, politika nastoji da podrži one koji donose posao i nove ideje.

Izvor: Promo/KISP

Kako italijansko-srpska privredna komora podržava poslovne veze između dve zemlje I koje su konkretne inicijative preuzete za jačanje privredne saradnje?

Komora italijansko-srpskih privrednika ima desetine inicijativa kojima nastoji da približi naše dve zemlje i omogući privrednicima bolju razmenu i uspešnije poslovanje. Pre svega, delujemo sinhronizovano sa ostalim akterima Sistema Italija, pre svega sa Ambasadom i nastojimo da našim aktivnostima dopunimo sve njihove inicijative. Naše kompanije bile su prisutne i na Biznis forumu, ostvarile su niz dobrih kontakata, potom na Danima italijanskog dizajna su imale priliku da se predstave, a na sajmu poljioprivrede skrenuli smo im pažnju da posete veoma interesantna predavanja, pa samim tim uspostave nove poslovne veze. Komora prati trendove u digitalizaciji i inovacijama, i ove godine je povela delegeaciju start up kompanija iz Srbije na festival inovacija We Make Future u Riminiju. Upravo čekamo izveštaj sa tog sajma.

U novembru, u okviru nedelje italijanske kuhinje u svetu, organizovaćemo naš tradicionalni sajam MADE IN ITALY gde će italijanski proizvođači predstaviti svoje proizvode i organizovaćemo seriju bilateralnih sastanaka sa domaćim zainteresovanim kompanijama.
Takođe, nedavno smo predstavili deo potencijala regije Kampanija i grada Napulja. Uz pomoć naših sponzora, promovisali smo i nove avionske veze sa ovim delom Italije. Napulj smo predstavili kroz pesmu i kulturno-turistističku ponudu. U narednim godinama nastojaćemo da skrenemo pažnju i na druge, ovde ne toliko poznate destinacije.

Koji su, prema vašem mišljenju, glavni uslovi za dalji privredni rast i razvoj Srbije?

Glavni pokretači daljeg privrednog razvoja mogu biti višestruki i obično se govori o naprednim tehnologijama u ovom kontekstu. Međutim, mi moramo nastojati da aktiviramo i angažujemo sve naše kompanije članice iz svih privrednih grana. U našoj Komori, Imamo puno kompanija iz oblasti proizvodnje, te ne moramo insistirati ni na kompanijama koje se bave visokom tehnologijom. Koliko god da je tehnologija važna, to je naravno neosporno, ne smemo zaboraviti da u Srbiji još uvek ima značajan broj stanovništva koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu za rad u takvom okruženju.