Biznis

SUNOVRAT AKCIJA KOMPANIJE ASTRAZENECA: Lek protiv raka pluća možda “neće biti uspešan kao što se nadalo”

Gotovo 13 milijardi dolara izbrisano je sa tržišne vrednosti kompanije AstraZenece zbog zabrinutosti da novi lek protiv raka pluća možda neće niti uspešan kao što se nadalo.

Izvor: EPA/DRAGO PRVULOVIC

Akcije anglo-švedske farmaceutske kompanije pale su za 8 odsto u ponedeljak nakon što je objavila prve rezultate ispitivanja faze 3 za datopotamab deruktekan (navedeni lek protiv raka pluća).

Ovaj pad je najveći među FTSE 100 kompanijama (Financial Times Stock Exchange 100 - indeks koji sadrži 100 kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom na Londonskoj berzi)

Kompanija je saopštila da je istraživanje pokazalo da bi lek, koji razvija s Daiichi Sankyom, mogao da zaustavi napredovanje raka kod pacijenata čak i duže od leka koji se trenutno smatra standardom za hemoterapiju – docetaksela - ali da je prerano reći sa dostupnim statističkim podacima da li bi pacijenti živeli duže.

Susan Galbraith, izvršna potpredsednika onkološkog istraživanja i razvoja u AstraZeneci, rekla je da rezultati ispitivanja pružaju uverljive dokaze o budućoj potencijalnoj ulozi koju bi lek mogao da ima u lečenju pacijenata sa rakom pluća.

Međutim, ulagači su izbrisali gotovo 13 milijardi dolara sa tržišne vrednosti farmaceutske kompanije vredne 222 milijarde dolara nakon što su analitičari protumačili rano isztraživanje kao naznaku da lek možda neće biti tako uspešan kao drugi koje je razvila AstraZeneca.

Koliko će koštati lek?

Analitičari u Citiju pozdravili su rezultate vrlo pozitivno, ali su rekli da lek "možda nije najbolji u apsolutnoj koristi kojoj su se ulagači nadali". Neki analitičari procenjuju prodaju novog leka po ceni od 10 milijardi dolara do 18 milijardi dolara.

Analitičari Barclaisa i Credit Suisse rekli su da su akcionari tražili da Astra Zeneca proglasi rezultate “klinički značajnim“. Kompanija je rekla da je klinički značaj "subjektivna procena" i da je potrebna dalja analiza da bi se tumačili rezultati, piše Gardijan.

Kompanija je saopštila da je “rani trend“ u podacima, koji nije dostigao prag statističke značajnosti, ukazao na bolje opšte preživljavanje sa novim lekom.

Astra Zeneca je rekla da su neki pacijenti pretrpeli neželjeni efekat koji je prouzrokovao ožiljke na plućima, iako ne više nego u prethodnim ispitivanjima, pri čemu je većina klasifikovana kao “niskog stepena“, iako je bilo i nekih događaja “stepena 5“, što znači smrt.

Ken Takeshita, generalni direktor i globalni šef onkološkog istraživanja i razvoja u Daiichi Sankio, rekao je da kompanije planiraju da podele sve podatke sa regulatorima "kako bi razgovarali o narednim koracima".

(EURACTIV.rs)