Biznis

POSLOVNA KONFERENCIJA O TRANSPORTNOJ LOGISTICI: SLOVENAČKE KOMPANIJE SVE ZAINTERESOVANIJE ZA TRŽIŠTE SRBIJE

Izvor Promo

Svrha slovenačke delegacije bila je da predstavi i promoviše kompetencije, kapacitete i usluge slovenačkog transportnog i logističkog sektora za potrebe Srbije (i regiona).

Izvor: SPK/Goran Zlatković.


U organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, Gospodarske zbornice Slovenije (Udruženja za saobraćaj i Centar za međunarodno poslovanje), agencije SPIRIT Slovenija, Slovenačkih železnica, Luke Koper, uz podršku Privredne komore Srbije organizovana je Poslovna konferencija o transportnoj logistici - konferencija slovenačke logistike za potrebe srpske privrede i tržišta, na kojoj je u sastavu poslovne delegacije prisustvovalo više od 30 slovenačkih kompanija, a učestvovalo preko 120 privrednika.

Svrha slovenačke delegacije bila je da predstavi i promoviše kompetencije, kapacitete i usluge slovenačkog transportnog i logističkog sektora za potrebe Srbije (i regiona), čime se oživljava značaj i vodeća uloga Slovenije i podstiče veća saradnja između regiona Zapadnog Balkana i ostatka Evrope.

Tržište Srbije je zbog širenja i prisustva sve većeg broja stranih investitora veoma privlačno kompanijama iz sektora logistike koje dolaze iz Slovenije.

Izvor: SPK/Goran Zlatković.

 U uvodnom delu su sve prisutne pozdravili: Melita Rozman Dacar, predsednica Udruženja saobraćaja i predsednica uprave SŽ Tovorni promet, Vesna Nahtigal, generalna direktorka GZS i Milun Trivunac, savetnik predsednika PKS.

Potom su usledile prezentacije slovenačke delegacije o logističkoj industriji Slovenije, koje su održali
Robert Sever, direktor Udruženja za promet GZS, koji je naglasio da se u Transportnom udruženju mogu dobiti sve informacije o slovenačkoj logistici, Janez Merlak, generalni direktor Adria Kombi d.o.o. i Anita Dimoski v.d. pomoćnik ministra za železnički i intermodalni transport, koji su održali prezentaciju pilot projekta železničke veze na 10. TEN-T koridoru, Melita Rozman Dacar, predsednica Udruženja saobraćaja i predsednica uprave SŽ Tovorni promet, koja je iznela mogućnosti logističkog snabdevanja privrede u regionu Zapadnog Balkana, a zatim je izlagao i Borut Šemrl, šef marketinga Luka Koper d.d. o temi pomorski put za snabdevanje privrede regiona Zapadnog Balkana.
O prednostima transportne rute preko Slovenije govorio je Čedomir Bojanić, predsednik lučkih špeditera i direktor Fining d.o.o. Potom je Dejan Nikolić direktor MBOX Terminals govorio o intermodalnom servisu iz Ljubljane za Niš.

Izvor: SPK/Goran Zlatković.

 Usledio je okrugli sto o prednostima slovenačke logistike gde su govornici Boštjan Napast, predsednik Uprave Luke Koper d.d., Melita Roman Dacar, predsednica uprave SŽ Tovorni promet i predsednica Udruženja saobraćaja GZS, Čedomir Bojanić, direktor Fining d.o.o. i predsednik sekcije lučkih špeditera i Slobodan Macić, zamenik generalnog direktora TRANS CARGO LOGISTIC d.o.o. odgovorili na sve nedoumice. Moderator je bio Sebastjan Šik iz Privredne komore Slovenije.

Na okruglom stolu govornici su predstavili strategiju i efikasnije obavljanje infrastrukturnih radova, uslugame koje je moguće monetizovati i ponuditi logističkim kompanijama iz Srbije, kao i da će se logističke kompanije potruditi da budu prvi izbor kompanija koje posluju u Srbiji.

Konferencija je završena nizom unapred organizovanih B2B sastanaka na kojima su učesnici imali priliku bolje da se upoznaju i umreže se sa potencijalnim poslovnim partnerima.