Biznis

Radni doručak „Inovaciona delatnost i podsticaji za startape“

Izvor Promo

Slovenački poslovni klub i advokatska kancelarija Janković, Popović & Mitić održali su dinamičan, produktivan, interaktivan radni doručak na aktuelnu temu „Inovaciona delatnost i podsticaji za startape“ u prostorijama Delta House.

Izvor: Promo SPK

Potom je glavni govornik, advokat Miloš Maksimović, predstavio neke od najznačajnijih pravnih aspekata inovacione delatnosti, startapa i njihovog finansiranja, kao i značaj startap ekosistema za privredu Srbije ali i regiona, značaj prava intelektualne svojine u oblasti razvoja računarskih programa i softvera kao jednog od temelja inovacione delatnosti. Predstavljene su novine u zakonodavstvu Republike Srbije i usvajanje novog Pravilnika o registru subjekata nacionalnog inovacionog sistema koji će omogućavati startapima da se registruju i na taj način efikasnije ostvare svoja prava pred poreskim organima ali i drugim državnim organima, organizacijama, kao i investitorima.

Izvor: Promo SPK

 Predstavljene su i neke od najbitnijh poreskih olakšica za srpske startape ali i za domaće i strane investitore – poslovne anđele, kao i uslovi i način njihovog ostvarivanja, prednosti i mane zakonskih rešenja i njihova praktična primena. Poreske olakšice su povezane sa ulaganjem sredstava u istraživanje i razvoj (tzv. ’’R&D’’) od strane startapa koji čine okosnicu inovativne delatnosti, komercijalnu upotrebu prava intelektualne svojine (licenciranje softvera, patenata, žigova, deponovanih autorskih dela), angažovanje zaposlenih na poslovima koji su povezani sa istraživanjem i razvojem i slično.

Izvor: Promo SPK

 Vođena je i zanimljiva diskusija o pravnim problemima koji se javljaju u praksi i o daljim koracima u cilju širenja svesti o ovom ekosistemu i njegovoj pravnoj regulaciji. Miloš je kroz pojedine primere iz svog rada odgovorio na sva pitanja učesnika i omogućio da ova izuzetno aktuelna tema postane još zanimljivija prisutnim gostima.

Nakon izlaganja pomenute teme usledio je doručak uz neformalno druženje na kome su svi članovi Slovenačkog poslovnog kluba uživali u prijatnoj atmosferi.