Biznis

INTERESOVANJE NEMAČKIH INVESTITORA ZA SRBIJU I DALJE VELIKO

Izvor Promo

Najnoviji rezultati ukazuju na činjenicu da postoji kontinuirano poverenje nemačkih kompanija u Srbiju kao investicionu destinaciju

Izvor: AHK/ Foto: Stefan Simonović

Nemačke i srpske kompanije, članice Nemačko-srpske privredne komore, pozitivno su ocenile privrednu klimu u Srbiji i izrazile pozitivna očekivanja u okviru sopstvenog poslovanja, a uprkos aktuelnoj krizi, 87 odsto kompanija-učesnica ankete ponovo bi investiralo u Srbiji. Već treću godinu zaredom pozitivnu ocenu dobijaju faktori koji se odnose na tržište rada u Srbiji: kvalifikacija, produktivnost i spremnost zaposlenih za rad.

Nemačko-srpska privredna komora sprovela je tokom februara i marta ove godine istraživanje o privrednom ambijentu u Srbiji među kompanijama članicama Komore. Najnoviji rezultati ukazuju na činjenicu da postoji kontinuirano poverenje nemačkih kompanija u Srbiju kao investicionu destinaciju, uprkos izazovima na polju geopolitike i globalne ekonomije, istaknuto je danas na konferenciji za novinare. Rezultati istraživanja pokazuju da se ocena ekonomske situacije u Srbiji za 2023. godinu nije pogoršala, naprotiv optimizam u privredi Srbije ponovo raste.

 Skoro polovina anketiranih (47%) svoje poslovanje ocenjuje dobrim, a samo 6 odsto nedovoljno dobrim. I prognoze poslovanja za aktuelnu godinu sadrže optimizam - samo 7 odsto anketiranih strahuje od pogoršanja.

Kada je reč o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u 2023. godini, 44% anketiranih kompanija planira povećanje broja zaposlenih, 52% kompanija ne planira nikakve promene u broju zaposlenih, dok samo 3 odsto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama opadati. Ovaj rezultat nedvosmisleno ukazuje na činjenicu da će nemačke kompanije nastaviti da otvaraju nova radna mesta u Srbiji.

Tokom 2023. godine 34 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, dok 13 odsto najavljuje smanjenje investicija. Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji, najlošije su ocenjene: raspoloživost radne snage, borba protiv korupcije i kriminala, politička i socijalna stabilnost, kao i transparentnost u javnim tenderima. Zadovoljavajuće ocene nemačko-srpskih kompanija dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište rada u Srbiji: kompanije su zadovoljne sa kvalifikacijom, produktivnošću i spremnošću zaposlenih za rad. Po prvi put se među faktorima zadovoljstva nalaze uslovi za istraživanje i razvoj, kao i kvalitet i dostupnost lokalnih dobavljača.

Izvor: AHK/ Foto: Stefan Simonović

 Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor kompanije ZF Srbija Milan Grujić je u svom uvodnom izlaganju istakao da Srbija intenzivno radi na ekonomskom razvoju kao i da je srpska privreda snažno orijentisana ka izvozu i kreiranju konkurentnih uslova za nove investicije.

„Važan osnov je i ubrzani infrastrukturni razvoj i stabilna energetska situacija sa konkurentnim cenama. Takođe, Srbija je jedina zemlja u regionu koja je usvojila Zakon o dualnom obrazovanju i kontinuirano radi na promociji i osnaživanju sistema dualnog obrazovanja u cilju kreiranja obrazovanih kadrova po meri privrede. Upravo ove okolnosti privlače u Srbiju nemačke investitore“ naglasio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore, podsetivši da je Nemačka najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije, i da je sa rastom od 25% u 2022. godini trgovinska razmena dostigla 8.3 milijarde evra.
Naše očekivanje je da se ovakav trend nastavi, i naša prognoza je da ćemo u 2024. godini dostići 10 milijardi evra i 100.000 ljudi najrazličitijih poslovnih profila koje zapošljava nemačka privreda u našoj zemlji, zaključio je Grujić.

Izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privrende komore Aleksander Markus je tokom predstavljanja rezultata istraživanja rekao da sve više centara za istraživanje i razvoj u Srbiji koje otvaraju upravo nemačke kompanije - članice Komore, predstavljaju faktor koji se ove godine nalazi po prvi put na listi faktora zadovoljstva, na drugom mestu.
„Dakle, Srbija je prepoznata kao mesto koje nudi izuzetne uslove za razvoj ovakvih centara jer je srpska ekonomija sve više okrenuta startap sceni, IT tržištu i digitalizaciji“, poručio je Markus.

Izvor: AHK/ Foto: Stefan Simonović

 Stalni zamenik ambasadorke SR Nemačke u Srbiji, Karsten Mejer-Vifhauzen je tokom panel diskusije izjavio je da je Nemačka, neprekidno od 2016. godine, najveći trgovinski partner Srbije, što je dokaz dubokih ekonomskih odnosa naših dveju država. Međutim, Mejer Vifhauzen ističe da istraživanje o investicionoj klimi i uslovima poslovanja u Srbiji pokazuje takođe u kojim oblastima još ima potencijala za poboljšanja: u obrazovanju i u raspoloživosti stručne radne snage, kao i u stvaranju pravne sigurnosti i suzbijanju korupcije. Reč je o oblastima u kojima Nemačka, rečima i delima, podržava Srbiju, npr. u okviru razvojne saradnje, poručio je stalni zamenik ambasadorke SR Nemačke u Srbiji.

Nemačko-srpska privredna komora deo je globalne mreže od 150 kancelarija nemačkih privrednih komora u inostranstvu i delegacija nemačke privrede u više od 90 zemalja. Komora aktivno radi na poboljšanju ekonomskih uslova u Srbiji i unapređenju nemačko-srpske trgovine i saradnje u svim privrednim aspektima. Sa preko 400 članica, Nemačko-srpska privredna komora predstavlja najveću i jednu od najvažnijih bilateralnih komora u Srbiji.