Biznis

Dosledna primena ESG strategija ključna za privlačenje investicija

Izvor Promo

Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) i konsultantska kompanija Kearney (Karni) dodelili su titulu „ESG Šampion“ za 2023. godinu kompaniji IKEA Srbija.

Izvor: AmCham

Ovo priznanje, kompanija IKEA je zaslužila pokazujući najviši stepen zrelosti u primeni principa ESG-a na lokalnom tržištu, što su pokazale višemesečne analize i intervjui sprovedeni od strane eksperata konsultantske kuće Kearney (Karni) među zainteresovanim kompanijama članicama AmCham-a.

Prepoznajući značajne napore koje kompanije ulažu u oblastima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i savesnog korporativnog upravljanja, Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) u saradnji sa konsultantskom kućom Kearney (Karni) sprovela je među svojim članicama istraživanje o primeni ESG (Environmental, Social, Governance) principa i standarda u lokalnom kontekstu. Cilj ove inicijative je davanje priznanja onim kompanijama koje postižu najbolje rezultate u ovim oblastima, isticanje najboljih ESG praksi na srpskom tržištu, ali i otvaranje diskusije o najčešćim greškama koje kompanije prave u implementaciji ESG strategija i načinima na koje ih je moguće prevazići.

Izvor: AmCham

„Rezultati ovog istraživanja ukazuju na rastući značaj pitanja održivosti među kompanijama koje posluju u Srbiji. Vidljivo je povećanje svesti o važnosti dosledne implementacije ESG strategija za privlačenje investicija i razvoj poslovanja, upravljanje rizicima, povezivanje sa zaposlenima, krajnjim potrošačima, i ostvarivanje pozitivnog društvenog uticaja. Čak 94% anketiranih kompanija članica AmCham-a prepoznaje da je sprovođenje ESG strategije veoma važno za privlačenje investicija.“– naglasio je Ronald Seeliger, potpredsednik AmCham-a komentarišući istraživanje

Na konferenciji je odato priznanje kompaniji IKEA koja je proglašena za „ESG Šampiona“ za 2023. godinu, a koja se pre svega istakla organizaciono visoko postavljenom ESG agendom i jasno formulisanom ESG strategijom, koja je operacionalizovana koz konkretan akcioni plan, balansiran kroz sve tri ESG dimenzije. Ovo priznanje ispred kompanije IKEA primila je Ekaterina Egorova, izvršna direktorka IKEA South East Europe.

Izvor: AmCham

 Nakon proglašenja, usledile su tri panel diskusije koje su okupile predstavnike privrede u razgovorima o značaju razvoja zelenog portfolija za sticanje globalne konkurentnosti, generacijskim i kulturološkim razlikama kao prilici za vrhunski poslovni učinak, kao i najboljim praksama odgovornog korporativnog upravljanja.