Biznis

NEMAČKA JE NAJVEĆI INVESTITOR I NAJZNAČAJNIJI DAVALAC RAZVOJNE POMOĆI U SRBIJI

Izvor Promo

Nemačko-srpska privredna komora sinoć je organizovala AHK Members Evening posvećen bilateralnim odnosima Srbije i Evropske unije, na kome je počasna gošća bila ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Izvor: Produkcija 46



Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić istakao je da je privreda ključni pokretač pristupanja Evropskoj uniji i da je EU najveći investitor u Srbiji, najveći trgovinski partner i najveći kupac domaćih roba i usluga. Prema poslednjim statističkim podacima, njeno učešće u ukupnom izvozu iznosi 64 odsto. Trgovinska razmena Srbije samo sa Nemačkom u 2022. godini iznosila je 8,3 milijarde evra, a kada govorimo o kretanju kapitala, najveći deo stranih direktnih investicija u Srbiji dolazi iz zemalja Zapadne Evrope, naglasio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

„Nemačke kompanije su unele efikasnost, modernu tehnologiju i znanje u srpsku privredu. To je povećalo produktivnost i konkurentnost srpske privrede, povećavajući njen izvozni potencijal, budžetske prihode i generišući privredni rast“, zaključio je Grujić
Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je Nemačka najveći investitor, ali i najznačajniji davalac razvojne pomoći Srbiji u protekle 23 godine, zašta je u Srbiju došlo je 2,3 MILIJARDI evra i ocenila da se to može porediti samo sa grantovima koji su došli od EU.
"Zbog tako dobre, ozbiljne i trajne, pre svega razvojne saradnje moramo se zahvaliti Nemačkoj", poručila je juče ministarka.
„To je ozbiljno velika cifra koja se može porediti samo sa grantovima koji dolaze iz EU“, istakla je Miščević.
Ona je dodala da je to više od bilateralne, ekonomske i finansijske pomoći, već da pokazuje političku podršku Nemačke Srbiji.
Miščević je rekla da Srbija duguje zahvalnost Nemačkoj na trajnoj i ozbiljnoj saradnji.
AHK Members evening posvećen bilateralnim odnosima Srbije i Evropske unije realizova je uz podršku Adria Media Group. EURACTIV Srbija bila je medijski poktovitelj skupa.