Biznis

JOVANA CVETKOVIĆ, MPC PROPERTIES: ESG principi su implementirani kroz kompanijsku strategiju

Izvor Promo

Kompanija MPC Properties jedan je od regionalnih lidera u izgradnji i upravljanju nekretninama u regionu jugoistočne Evrope.

Izvor: Promo/MPC Properties

O projektima zelene gradnje, solarnoj elektrani, kompost mašini, parking stanici za eko vozila kao i doprinosu dekarbonizacije i zdravijem ekosistemu za EURACTIV govorila je Jovana Cvetković, direktor razvoja, tehničkih operacija i inovacija.

Kompanija MPC Properties je razvila sveobuhvatnu društveno odgovornu strategiju u skladu sa ESG ciljevima (Environmental, Social, Governance) možete li nam reći nešto više o tome?

Naše poslovanje ima dalekosežan uticaj na tržište u kome poslujemo, i zato nam je od ključnog značaja da razvijamo i sprovodimo projekte koji doprinose dobrobiti čitave zajednice koju okupljamo. Smatramo da je neophodno širenje razumevanja vrednosti u sektoru nekretnina izvan tradicionalnih finasijskih metrika. ESG principi su implementirani kroz kompanijsku strategiju i sprovode se na celokupnom MPC Properties portfoliju, koji čine poslovni objekti i šoping centri, a među kojima su i UŠĆE Shopping Centar, UŠĆE Towers poslovni komplex, BEO Shopping centar, Navigator poslovni kompleks, kao i mnogi drugi.

U segmentu koji je odnosi na E (Enviromental) faktor razvili smo i dalje razvijamo niz projekata koji pedstavljaju primer implementacije inovativnih rešenja "skaliranog, procesa cirkularne ekonomije" na mikro nivou jedne zgrade i zatvorenih održivih rešenja na nivou objekta, sa glavnim ciljem smanjenja karbonskog otiska i promocije Zelene agende u Srbiji. Među njima su između ostalog i projekti postavke solarnih elektrana na krovovima naših šoping centara, reciklaža, kompostiranje, promocija alternativnih vidova transporta, postavka zelenih krovova, promocija biodiverziteta i urbanog pčelarstva, primena efikasnih strategija za upravljanje električnom energijom, vodom, otpadom i drugi. Fokusirani smo i na izgradnju snažne zajednice okupljene oko naših šoping centara i poslovnih zgrada, kroz različite društveno odgovorne inicijative i marketinške aktivnosti, koje promovišu inkluziju, negovanje različitosti, promociju programa lojalnosti i brigu prema okupljenoj zajednici, osnažujemo i S (Social) komponentu naše ESG strategije. I na kraju istakla bih G (Governance) faktor i činjenicu da se svi inovativni projekti sprovode u skladu sa višestepenim složenim tenderskim procedurama, gde se podržava transparentnost i anti-korupcija, ali i primenjuju dobre svetske prakse u okviru kompanijskih procedura.

Izvor: Promo/MPC Properties

Šta podrzumeva princip posvećenosti inovativnom i integrisanom poslovanju?

Suština je da se sistematskim i sveobuhvatnim pristupom razvija održiva nekretnina koja dugoročno posmatrano smanjuje rizik, povećava vrednost i ostvaruje značajan uticaj kako na profitabilnost, smanjivanjem operativnih troškova u fazi eksploatacije, tako i na okruženje.

Šta za vašu komapniju znače projekti u skladu sa principima zelene gradnje?

Pre svega bih istakla da je MPC Properties prva kompanija na lokalnom (možda čak i na regionalnom) tržištu koja je tokom izgradnje svojih objekata značajno doprinela promociji i popularizaciji zelene gradnje. Potvrda toga su objekti u portfoliju kompanije koji su sertifikovani najznačajnijim svetskim sertifikatima. UŠĆE Shopping Center je jedan od prvih i najvećih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi u operativnoj fazi, dok je Navigator Business kompleks projektovan i izgrađen u skladu sa prestižnim LEED Gold sertifikatom, a poslovni objekat UŠĆE Tower Two projektovan je i izgrađen u skladu sa BREEAM standardom. Sertifikati su generalno važni jer se tokom procesa njihove implementacije unapređuje kvalitet objekta, a adekvatnim izborom opreme i pravilnim režimom rada tehničkih sistema postiže i optimalan komfor prostora, što dodatno doprinosi smanjenju potrošnje elektične energije i vode, smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu, smanjenju emisije štetnih gasova i otpada, ali i osigurava zdrava sredina za zaposlene i korisnike objekata, što posledično doprinosi očuvanju kolektivnog zdravlja. Postavljajući dobrobit svojih zakupaca i posetilaca u prvi plan, MPC Properties je takođe prva kompanija u Srbiji koja je sertifikovana najprestižnijim “WELL Health-Safety” sertifikatom za portfolio od osam poslovnih i maloprodajnih objekata, koju dodeljuje Međunarodni institut za ocenu kvaliteta boravka u zgradama (the International WELL Building Institute (IWBI)).

UŠĆE Shopping Center ima solarnu elektranu, kompost mašinu, kao i parking stanicu za eko vozila, Koliko je za vas važan doprinos dekarbonizaciji i zdravijem ekosistemu?

U cilju usklađivanja MPC Properties poslovanja sa promocijom Zelene Agende u Srbiji, a u vezi sa smanjenjem emislije gasova sa efektom staklene bašte i očuvanjem životne sredine, na objektu UŠĆE Shopping Center sproveli smo dva inovativna tehnička rešenja, dok je treći u procesnoj fazi. Na krovu UŠĆE Shopping Centera trenutno je postavljena solarna elektrana snage 50kW na površini od 400 m2. Proizvedena energija se trenutno koristi za punjenje električnih vozila postavljenih u garaži UŠĆE SC, a planirana je montaža dodatnih solarnih panela na površini od 1,600 m2 snage 311 kW. Drugo inovativno rešenje se odnosi na uvođenje kompostiranja, što je za nas posebno važno jer su šoping centri i poslovne zgrade generatori velikih količina organskog otpada. Zbog toga smo posebno ponosni na projekat nabavke kompost mašine, koja se nalazi na objektu UŠĆE Shopping Center koji je deo UŠĆE komercijalnog kompleksa, a čijom je nabavkom, pored reciklaže, kompostiranje uvedeno kao dodatna strategija upravljanja otpadom. Kompostiranje zapravo donosi inovaciju koja se ogleda u novom poslovnom modelu, a koji podrazumeva tretman otpada na mestu gde se i generiše. Važno je istaći da se proces odvija bez emisije metana, zapremina otpada se smanjuje za oko 85%, kao i emisija štetnih gasova prouzrokovana transportom i logistikom. Zahvaljujući kompost mašini koju smo nabavili, organski otpad generisan u UŠĆE Shopping centru i UŠĆE Towers poslovnim zgradama pretvaramo u vredan kompost. Pored ove dve inovacije, MPC tim stručnjaka za održive projekte trenutno radi i na projektu ugradnje ekstenzivog zelenog krova na objektu UŠĆE SC i to na površini od 800m2. Ovaj krov će imati integrisan sistem za prikupljanje kišnice za potrebe irigacije planirane povrtne bašte, a sam kapacitet prikupljanja kišnice iznosi od 12 do 40l/m2.

Izvor: Promo/MPC Properties

MPC vodi računa o promociji alternativnih vidova transporta, šta to podrzumeva?

Pre svega podrazumeva nastojanje da se korisnicima eko vozila omogući, bilo da je reč o električnim automobilima, biciklima ili trotinetima, sva potrebna infrastruktura, udobnost i adekvatne stranice sa punjačima kroz našu mrežu šoping centrara i poslovnih centara. MPC objekti broje čak 46 punjačkih mesta za električne automobile, a UŠĆE Shopping Center je i prvi šoping centar na Balkanu sa BIKEEP parking stanicom sa punjačima za električne bicikle i trotinete. Pored toga u čitavom MPC Properties portfoliju postoji ukupno 400 parking mesta za bicikle, koji promovišu alternativne načine transporta i njihov doprinos čistom vazduhu i zdravom načinu života. Pored popularizacije eko vozila, doprinosimo i promociji ekološkog načina života, zatim pružanju pametnih alternativa za urbane gradske sredine, čime se u krajnjoj liniji posredno utiče i na zdravlje naših posetilaca.

Kako ste tokom ove godine odgovorili na izazove poskupljenja i nedostatka radne snage i koji su planovi vaše kompanije za naredni period?

Odgovor zapravo leži u svemu gore navedenom. MPC Properties je pre više od 10 godina počeo da primenom održivih i inovativnih koncepata u svakom segmentu svog poslovanja, i ono što smo videli poslednjih par godina jeste da smo svaku krizu dočekali spremno. Pored toga veliku pažnju posvećujemo edukaciji zaposlenih, poslovnih partnera, i tržišta generalno. Plan nam je da nastavimo sa osnaživanjem društveno odgovornih inicijativa novim, održivim strateškim partnerstvima.